Stress Coaching

Last van stress?

Steeds meer mensen in onze maatschappij kampen met chronische stressklachten en burn-out. Dankzij stresscoaching kan je je klachten verminderen en je herstel bevorderen. Resultaat: meer rust in je hoofd, meer energie in je lijf en meer veerkracht.

Wat is stress en hoe ontstaant het?

Stress is heel normaal en is een natuurlijke reactie van ons lichaam. Stress kan veroorzaakt door zowel ‘positieve’ als’ negatieve’ zaken, zoals bijvoorbeeld:

  • Ingrijpende levensgebeurtenissen (trauma, overlijden, ontslag, …)
  • Alledaagse zaken waar je geen invloed op hebt
  • Positieve dingen zoals bv. een trouw of een verhuis

De manier waarop we omgaan met stress hangt nauw samen met onze mentale veerkracht. Veerkracht is het vermogen om ons aan te passen, om terug te veren na stress of tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Het gaat daarbij niet enkel om het terugveren, maar ook om het doorgroeivermogen.

Wanneer de balans tussen onze draagkracht en draaglast in evenwicht is, spreken we van een hoge veerkracht. Bij een hoge veerkracht kunnen we de dingen die op ons pad komen als uitdagingen zien. Er is mentale ruimte voor extra belasting. In dat geval fungeert stress als een gezond waarschuwingssignaal met een kompasfunctie. Het stelt ons in staat te reflecteren over hoe het gesteld is met het evenwicht tussen onze draagkracht en draaglast.

Wanneer onze draaglast lange tijd groter is dan onze draagkracht, is onze veerkracht laag. Elke bijkomende uitdaging kan dan als te zwaar aanvoelen. ‘Het idee van spanning’ alleen kan al spanning veroorzaken.

Aan de slag met stress- of burn-outcoaching

Bij stresscoaching pakken we de stressbronnen aan bij de oorzaak. We starten met het herstel van de energiebalans en onderzoeken de oorzaken. Daarna zoeken we gerichte oplossingen voor deze onderliggende oorzaken van je aanhoudende stress. Je leert je persoonlijk toolkit te vergroten en om de juiste tools in te zetten op het juiste moment. Samen gaan we op zoek naar manieren om iets te leren uit de situatie die je hebt meegemaakt, zodat je kan groeien als persoon.

Mensen die een coachtraject volgden geven steevast aan dat hun herstelproces werd versneld en hun persoonlijke ontwikkeling is gegroeid door het coachtraject. Blijf niet zitten met spanningsklachten. Gun jezelf een groeiproces en herwin je energie en veerkracht.

 

Heb je een vraag over Stresscoaching?

Ik ben aangesloten bij de Vereniging van Erkende Stress- en Burn-out coaches (VESB)