Stress Coaching

Last van stress?

Steeds meer mensen kampen met chronische stressklachten of burn-out. Dankzij stresscoaching kan je je klachten verminderen en je herstel bevorderen. Je ervaart meer rust in je hoofd, meer energie in je lijf en versterkt je veerkracht.

Wat is stress en hoe ontstaat het?

Stress is een normale en natuurlijke reactie van ons lichaam. Stress kan zowel door ‘positieve’ als’ negatieve’ zaken veroorzaakt worden, zoals bijvoorbeeld:

  • Ingrijpende levensgebeurtenissen (relatiebreuk, verlies van een dierbare, ontslag, trauma, …)
  • Alledaagse zaken waar je geen invloed op hebt
  • Positieve dingen zoals bv. een trouw of een verhuis

De manier waarop we omgaan met stress hangt sterk samen met onze mentale veerkracht. Veerkracht is het vermogen om ons aan te passen, om terug te veren na stress of tegenslag en daar misschien zelfs sterker uit te komen. Het gaat daarbij niet enkel om het terugveren, maar ook om het doorgroeivermogen.

Wanneer de balans tussen onze draagkracht en draaglast in evenwicht is, spreken we van een hoge veerkracht. Bij een hoge veerkracht kunnen we de dingen die op ons pad komen als uitdagingen zien. Er is mentale ruimte voor extra belasting. In dat geval fungeert stress als een gezond waarschuwingssignaal met een kompasfunctie. Het stelt ons in staat te reflecteren over hoe het gesteld is met het evenwicht tussen onze draagkracht en draaglast.

Wanneer onze draaglast lange tijd groter is dan onze draagkracht, is onze veerkracht laag. Elke bijkomende uitdaging kan dan als te zwaar aanvoelen. Alleen al ‘het idee van spanning’  kan al spanning veroorzaken.

Rustgevende natuurwandeling

Aan de slag met stress- of burn-outcoaching

Via stresscoaching pakken we de stressbronnen aan bij de oorzaak. We onderzoeken de onderliggende factoren en starten met het herstel van de energiebalans. Van daaruit vinden we gerichte oplossingen voor het doorbreken van te hoge stresslevels. Je verruimt je persoonlijk toolkit  en leert om de juiste tools in te zetten op het juiste moment. Samen gaan we op zoek naar manieren om te leren uit de gebeurtenissen, zodat je niet alleen herstelt maar ook kan groeien als persoon.

Mensen die een coachtraject volgden geven steevast aan dat hun herstelproces werd versneld en hun persoonlijke ontwikkeling is gegroeid. Blijf niet zitten met spanningsklachten. Gun jezelf een groeiproces en herwin je energie en veerkracht!

 

Heb je een vraag over Stresscoaching?

Ik ben aangesloten bij de Vereniging van Erkende Stress- en Burn-out coaches (VESB)